Direct naar hoofdinhoud

Nr. 77 Palu en Midden/Sulawesi

Wederopbouw in Palu en Midden-Sulawesi

Na de aardbeving en Tsunami in Palu en Midden Sulawesi op 28 september 2018 is er voor de noodhulp in Midden Sulawesi een mooi bedrag bijeengebracht.  Maar wie helpt bij de wederopbouw? Duizenden huizen zijn verwoest, tientallen kerken zijn ingestort. De verslagenheid was groot, maar langzamerhand ontwaken de overlevenden uit hun verdoving. Na “Pray for Palu” werd “Palu Bangkit”- “Palu staat op” of “Palu sta op!” – de leus. De mensen beginnen plannen te maken voor de wederopbouw. Maar hoe? De belangrijkste bouwmaterialen – cement, betonijzer, golfplaten e.d. – moeten vanaf Java of Sumatra worden aangevoerd. De prijzen daarvan rijzen de pan uit en geld is er nauwelijks. Want ondanks de economische ontwikkeling van de laatste jaren, hoort Sulawesi, zeker buiten de steden, nog steeds tot de achtergebleven gebieden van Indonesië. Voor de kerkelijke wederopbouw is onze steun dus hard nodig. Wij willen geld bijeenbrengen, om kerkelijke gemeenten in staat te stellen om bouwmaterialen te kopen voor de herbouw van hun kerk. De kerken in de zwaarst getroffen dorpen komen als eerste in aanmerking. Om te beginnen Jono’oge, het dorpje waar het Trainingscentrum/gemeenschapscentrum van de GPID (Protestantse Kerk in Donggala) stond.

Begin december komt Ds. Alexander Rondonuwu, de praeses van de Synode van de Protestantse Kerk in het district Donggala naar Nederland. Pas dan kunnen concrete afspraken gemaakt worden over de wijze waarop wij de kerken in dit gebied kunnen steunen bij de wederopbouw. Maar een ding is nu al wel duidelijk: er zal heel veel geld nodig zijn, in overleg met de kerken daar zullen prioriteiten moeten worden vastgesteld.

De indieners van dit project zijn Klazien en Pieter ter Veen die van 1981 – 1989 uitgezonden geweest zijn door de Gereformeerde en Hervormde Zending en gewoond en gewerkt hebben in Palu, Midden Sulawesi. Vorig jaar hebben zij na 27 jaar weer een bezoek gebracht aan de kerken aldaar en de banden weer aangehaald.